Διαβάζω Comics για να γινετε fan του ειδους από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


Comics για να γίνετε fan του είδους

από Νατάσα Παυλίτσεβιτς

Γεια! Εδώ είμαι πάλι να σας σκαρώσω μια νέα λίστα, αυτή τη φορά για κόμικς. Τους έχω μια αγάπη, προσπαθώ να φτιάχνω κιόλας, αλλά εδώ θα σας μιλήσω σαν αναγνώστρια. Συνήθως, τα κόμικς οι βιβλιοφάγοι, όπως μαντεύω ότι είστε εσείς που με διαβάζετε, δεν τα έχουν σε μεγάλη εκτίμηση. Έχει χτιστεί μια εικόνα κυρίως υπερηρωική για αυτά και έτσι δεν ψάχνουν εναλλακτικούς τίτλους τους οποίους μπορούν να αγαπήσουν. Υπάρχουν κόμικς όμως που είναι slice of life, comics-adaptations από λογοτεχνικά έργα, original comics με ιστορίες που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από άλλα μέσα, εν γένει σενάρια που θα σας κάνουν να σκεφτείτε “αυτό εδώ κάποιος στον κόσμο κάθισε, το σχεδίασε, το έγραψε και το μελάνωσε για μένα”. Έχω στο νου μου να καλύψω και εσάς που θα googlάρετε τον τίτλο εδώ και τώρα, και εσάς που θα τον ψάξετε στο βιβλιοπωλείο και εσάς που θα περιμένετε να το πετύχετε στο ψιλικατζίδικο. Με στόχο λοιπόν να σας κάνω να ερωτευτείτε κάποια από τις επιλογές μου, και με γνώμονα πάντα την ποικιλία, ιδού η σημερινή μου λίστα: 

Transmetropolitan

Αυτή η σειρά είναι για σένα, κυνικέ άνθρωπε που αγαπάς το House MD και που επίτηδες δε σου μιλάω στον πληθυντικό, γιατί το θεωρείς υπερβολή. Κατα βάθος, είσαι τόσο ζαχαρωτό όσο όλοι μας, αλλά η κοινωνία σου έριξε ξανάστροφες και μας έχεις μουτρώσει και κάθεσαι στα πάρτι με την πλάτη στον τοίχο. Ο Spider της σειράς θα γίνει το alter ego σου, θα ονειρεύεσαι να κατεβάζετε αλκοόλ μαζί και να καταδικάζετε την υποκρισία από όπου προέρχεται (edgy!). Επίσης είναι για σένα που εκτιμάς το πλούσιο σχέδιο, τη λεπτομέρεια, την άψογη σκηνοθεσία, το σενάριο που σπάει κόκκαλα. Προειδοποίηση: το κόμικ τούτο δεν είναι για εσάς (επιστροφή στους τύπους), που κοιμάστε σε μαξιλάρι με κεντημένους μονόκερους. Αποτελεί την αντανάκλαση μιας κοινωνίας όλο διαφθορά (θυμίζει κάτι;) και την αντίδραση στο πλαίσιο αυτό ενός ανθρώπου έξυπνου, σαρκαστικού, και πολύ μόνου...

Γυναίκες Τρελαμένες

Πριν φάω κανένα ομοίωμα του Batman στο κεφάλι, περιμένετε να σας εξηγήσω γιατί μπήκε στη λίστα. Το προτείνω κυρίως στην γυναίκα αναγνώστρια, επειδή απλά εκείνη θα ταυτιστεί περισσότερο. Είναι ένα κόμικ το οποίο με τρομερό χιούμορ δείχνει τις ιδιαιτερότητες του να είσαι γυναικα στον δυτικό κόσμο. Ο αγαπημένος δημιουργός της Μαφάλντα, Quino, έχει πει: “Αυθόρμητη και άμεση, η Μαϊτένα δεν αντανακλά την πραγματικότητα. Αρπάζει την πραγματικότητα και μας τη φέρνει στο κεφάλι!”. Ειδικά για κάποια που δεν έχει πιάσει comics στην ενήλικη ζωή της, οι “Mujeres Alteradas” είναι ιδανική αρχή, καθώς η μορφή του οικείου για τα ελληνικά δεδομένα κόμικ-στριπ και η εγγύηση του γέλιου θα σας εισάγουν ομαλά στον μαγικό κόσμο των καρέ.

Σέρλοκ Χολμς

Δεν αναφερομαι στον τίτλο της Modern Times, που επίσης είναι αξιόλογότατος, μα σοβαρός. Αναφέρομαι στα αστεία τεύχη των Barral και Veys. Έχουν τρομερό χιούμορ και ευχάριστο στο μάτι σχέδιο. Το πρώτο τέυχος (“Δε φοβάται τίποτα”) έχει πάρει το βραβείο Groom 99 που απονέμεται απο τη Societe "Sherlock Holmes de France". (Εμ τι; Έτσι τυχαία σας το προτείνω;) Θα το βρείτε από εκδόσεις ΜΑΜΟΥΘΚΟΜΙΞ, που, όταν ήμουν μικρή, ονειρευόμουν ότι να την αγοράσω για να έχω όλα τα κόμικς του κόσμου συν ένα μαμούθ σαν κατοικίδιο! Είναι μια χαρωπή δόση σερλοκιάς μέχρι να βγει η 3η σεζόν του Sherlock απο το BBC. (Αν δεν το έχετε δει, αφηστε για την ώρα τη λίστα, δειτε το και εγώ θα σας περιμένω εδώ, να πουμε πόσο τελειο ειναι. Αν το έχετε δει... αχ πόσο τέλειο είναι;)

Injustice: Gods Among us

Είπα ότι θα κάνω μόνο μια πρόταση από υπερηρωικά κόμικς και κάνω αυτή με το χέρι στην καρδιά (οκ, και στο πληκτρολόγιο). Είχα δει μια εικόνα από τη σειρά στο imgur, ένα site στο οποιο χαζεύω συχνά και κάθισα και το έψαξα. Λίγο μετά, διάβαζα τη σειρά με κομμένη την ανάσα. Ειναι 36 issues και σας υποσχομαι ότι φεύγουν σαν νερό. Σημαντικό στοιχείο: Ένα από τα πράγματα που αγάπησα στο κόμικ είναι ότι δεν χρειάζονται προϋπαρχουσες γνώσεις. Το να ξέρετε ποιος είναι με το μαύρο κολάν και ποιος με το μπλε αρκεί για να βυθιστείτε στην ιστορία. Το εξωφρενικό είναι οτι το κόμικ αυτό βγήκε σαν promo για παιχνίδι! Δεν θα έπρεπε, λογικα, να ειναι τοσο καλο! Είναι όμως. Και μπλεκει μέσα τόσα πολλά θέματα, ισοτητας, ειρηνης, πολιτικης, τι να πω. Εγώ ερωτεύτηκα.

Locke & Key

Αυτό ακόμη το διαβάζω. Είναι των Joe Hill και Gabriel Rodriguez. Τι εννοείτε δεν τους ξέρετε; Ο Joe κανονικά έχει το επώνυμο King... Όπως Stephen King. Δεν λέω παραπάνω. Όσο για τον κύριο Rodriguez, προτάθηκε για βραβείο Eisner, τα λεγόμενα Όσκαρ των κόμικς, για τη δουλειά του εκεί. Πράγματι, έχει ωραίο σχέδιο και τρομερή ιστορία. Είναι horror, καθαρόαιμο μάλιστα. Εσείς που καταβροχθίζετε το ένα βιβλίο τρόμου μετά το άλλο, απλά σκεφτείτε τι μπορεί να κάνει η δύναμη της εικόνας σε ένα ήδη καλό story. Δεν αξίζει να το δοκιμάσετε;

Blankets

Αχ, το "Blankets"... Όσο η πρώτη μου επιλογή ήταν για τον κυνικό άνθρωπο, τόσο είναι αυτή για τον ρομαντικό. Τούτο εδώ θα σας συγκινήσει. Είναι ιστορία για τον πρώτο έρωτα, την ενηλικίωση, το πέρασμα από το όνειρο στην πραγματικότητα. Αυτοβιογραφικό του Craig Thompson, αποτυπώνει την εφηβεία του σε σχολεία Ευαγγελιστών και το ξεκίνημά του σαν καλλιτέχνης. Ο Thompson το έγραψε, ανάμεσα στα άλλα, για να αποκαλύψει στους γονείς του ότι δεν είναι πλέον χριστιανός. Δεν ξέρω πώς αντέδρασαν, ελπίζω να είπαν ό,τι πρέπει να λένε πάντα οι γονείς: "Εντάξει. Σ'αγαπάμε. Θα μείνεις για φαγητό;". Πάντως, το Eisner το πήρε, μαζί με άλλα πολλά βραβεία και τα άξιζε όλα.

Προσωπική ιστορία για κλείσιμο: Θυμάμαι που λέτε να είμαι δευτέρα Λυκείου (εντάξει, δεν είναι πολύ μακρινό παρελθόν για μένα αυτό) και να έχω τρομερή διαμάχη με την κατά τα άλλα αξιαγάπητη καθηγήτρια της Λογοτεχνίας μας περί κόμικς. Είχε πει ότι είναι διασκεδαστικά, αλλά πάντα ποιοτικώς κατώτερα από τα βιβλία. Εγώ της εξήγησα ότι πρόκειται για διαφορετικά μέσα, εκείνη απάντησε κάτι άλλο και κάπως έτσι χάθηκε μια ώρα μαθήματος, με την τάξη να μην ξέρει αν θα πρέπει να χαρεί που δεν κάναμε Κείμενα ή να με βρει αλλόκοτη για την εμμονή μου με το είδος! Μέχρι το επόμενο άρθρο λοιπόν, να είστε καλά και να διαβάζετε κόμικς!

______________________________


    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive