Διαβάζω ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΦΟΙΝΙΚΑ: ΑΔΑΜΑΣΤΟΣ από τα Fantasy Archives της Fantasy Gate! Bookmark and Share


Ο Αδάμαστος
Συνέντευξη με τον Γιάννη Ρουμπούλια

από Νατάσα Παυλίτσεβιτς

Η πρώτη ελληνική ταινία επικής φαντασίας είναι γεγονός! Ο “Αδάμαστος” θα προβληθεί την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του φεστιβάλ κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας. Και αυτή ίσως είναι μόνο η αρχή για το έργο που προέκυψε μέσα από το κόμικ του Γιάννη Ρουμπούλια “Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα”... Η συνέντευξη που ακολουθεί πάντως είναι πρελούδιο για την προβολή της Κυριακής! Θα είμαστε όλοι εκεί!

Πώς προέκυψε η ιδέα της μεταφοράς του κόμικ σε ταινία και με ποια αφορμή; Η όλη διαδικασία της δημιουργίας της ταινίας πόσο χρόνο πήρε;

Ουσιαστικά δεν πρόκειται για μεταφορά του κόμικ σε ταινία αλλά για την συνέχεια του χρονικού της ιστορίας του κόμικ, εξιστορώντας μια διαφορετική περιπέτεια 200 χρόνια αργότερα. Ο κοινός παρανομαστής και στις δύο περιπέτειες είναι η Αυτοκρατορία του Δρακοφοίνικα. Γενικά κι ενώ ακόμη η ιστορία του κόμικ δεν έχει ολοκληρωθεί, υπήρχαν αρκετές ιδέες για διαφορετικές ιστορίες και ήρωες. Μια από αυτές ήταν και η ιστορία του Ντράγκαρ. Έτσι σε συνεργασία με το σκηνοθέτη μας , Θάνο Κερμίτση και τους φίλους, Γίαννη Τζουβελέκη και Άρη Καπλανίδη (σκηνοθέτες και οι ίδιοι), η αρχική αυτή ιδέα πήρε σάρκα και οστά για να μετατραπεί τελικά στο σενάριο το οποίο βρήκε το δρόμο του προς τη μεγάλη οθόνη. Το τελικό σενάριο ήταν έτοιμο μετά από περίπου 6 μήνες επεξεργασίας.


Έγραψες το σενάριο για τον “Αδάμαστο”! Η αλλαγή του μέσου από κόμικ σε κινηματογράφο σε δυσκόλεψε;

Για μένα το κινηματογραφικό σενάριο με το σενάριο κόμικ είναι πάρα πολύ κοντά στη δομή και στο στήσιμο. Σίγουρα έχουν κάποιες διαφορές αλλά δεν είναι τυχαίο που όλο και περισσότερα κόμικς γίνονται κινηματογραφικές ταινίες, που πιστεύω είναι καλό για την ανάπτυξη και των δύο αυτών μορφών τέχνης. Κατά τη γνώμη μου, κόμικς και κινηματογράφος είναι συγγενικές τέχνες..  ξαδέλφια! Για αυτό και πιστεύω όλοι οι φίλοι/συνεργάτες που ανέφερα παραπάνω, εφόσον είναι κι αυτοί εξοικειωμένοι με την τέχνη των κόμικς δε δυσκολεύτηκαν και τόσο, βοηθώντας στο εγχείρημα αυτό. 



Έχεις κάνει την αντίθετη δουλειά στο παρελθόν, δουλεύοντας πάνω στη διασκευή της ταινίας Λούφα και Παραλλαγή σε κόμικ. Ήταν το ίδιο εύκολο ή δύσκολο σαν διαδικασία;

Να πω την αλήθεια και η "Λουφα και Παραλλαγή" ήταν κάτι σαν sequel, όχι μεταφορά της ίδιας της ταινίας. Εκεί ωστόσο το σενάριο το είχε επιμεληθεί αποκλειστικά ο Άρης Καπλανίδης (σκηνοθέτης των "Ο Πανίσχυρος Μεγιστάνας των Νίντζα" και "Ζωή Ενταύτα") με τις ευλογίες βέβαια του ίδιου του Νίκου Περάκη. Αυτό όμως δεν απαιτεί και λιγότερη δουλειά από μέρους μου σαν σχεδιαστή κόμικς. Είναι μια τέχνη στην οποία εμείς οι σχεδιαστές πρέπει να έχουμε γνώσεις αφήγησης, σκηνοθεσίας, προοπτικής, ανατομίας, σύνθεσης συνδυαστικά για να πετύχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα.



Σαν δημιουργός κόμικ είσαι συνηθισμένος σε δουλειά που δεν έχει τόση έκθεση όσο αυτή του ηθοποιού. Πάντως, σε έχουμε δει και σε άλλους ρόλους. Πώς σου φάνηκε αυτή τη φορά η αλλαγή από το γραφείο και τα μελάνια σου στο να γίνεις ο Αδάμαστος που πολεμάει άφοβα;

Αυτό που δεν ξέρει ο περισσότερος κόσμος, είναι ότι με τον κινηματογράφο ασχολούμαι σχεδόν από τότε που άρχισα να εκδίδω και τα σχέδια μου επαγγελματικά. Όλα ξεκίνησαν με 2 μικρού μήκους ταινίες της Σύνης Παππά (συμφοιτήτριας μου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο τότε) και έκτοτε συνέχισε με τον "Πανίσχυρο Μεγιστάνα" λίγο αργότερα κτλ. Ο κινηματογράφος και τα κόμικς με γοητεύουν το ίδιο και είναι μεγάλη ευτυχία που μπορώ και ασχολούμαι με δύο τέχνες τις οποίες αγαπώ πάρα πολύ και μου επιτρέπουν να εκφράζομαι με διαφορετικούς και δημιουργικούς τρόπους! Άρα μπορείς να θεωρήσεις πως είμαι κάτι σαν τον Κλαρκ Κεντ. Το βράδυ σχεδιάζω σελίδες κόμικς σαν πράος σκιτσογράφος και το πρωί διασχίζω τα χιονισμένα λαγκάδια, μονομαχώντας με τέρατα και κακούς μάγους. Σε παρακαλώ μην καλέσεις τους κυρίους με την άσπρη ρόμπα και τα μακρυά μανίκια όταν διαβάσεις αυτή την τελευταία πρόταση.

Τι διαφορά έχει ο Αδάμαστος από άλλα κινηματογραφικά projects που έχεις κάνει στο παρελθόν; 

Αν το καλοσκεφτείς όλες οι δουλειές που έχω κάνει με τον Θάνο Κερμίτση (Underworld Films) αλλά και τον Άρη Καπλανίδη (Nostalgeek Productions), μέχρι στιγμής είχαν διαφορετικό ύφος και καμία δεν άνηκε σε ένα είδος αποκλειστικά. Φυσικά λατρεύω τη δράση και την περιπέτεια πάρα πολύ, αλλά με τη συνεργασία που ειχαμε με τα παιδιά έχουμε πειραματιστεί, με παρωδία, σάτιρα, κωμωδία, τρόμου αλλά και περιπέτεια. Ο "Αδάμαστος" είναι μια περιπέτεια φαντασίας με ίσως από τις ταινίες με το σοβαρότερο ύφος που κάναμε ως τώρα μαζί με την ατμοσφαιρική περιπέτεια τρόμου μικρού μήκους "Τρωγλοδύτες", του Θάνου Κερμίτση. Εντελώς διαφορετικό πράγμα από το "Ο Πανίσχυρος Μεγιστάνας των Νίντζα" που ήταν μια τρελούτσικη παρωδία ή την "Τσόντα" που ήταν μια εύθυμη κοινωνική ταινία, του Άρη Καπλανίδη.

Γιατί επιλέξατε να υποδυθείς ο ίδιος τον Αδάμαστο; Είναι η υποκριτική κάτι που σε ενδιαφέρει ή επειδή πρόκειται για δική σου ιστορία ήθελες να είσαι αυτός που θα έφερνε το χαρακτήρα σου στη ζωή;

Ο Θάνος επέμενε να υποδυθώ εγώ τον Ντράγκαρ, λόγω παρουσιαστικού και φυσικά μιας και ήμουν ο ίδιος ο δημιουργός του κόσμου. Ήδη μου είχε μεγάλη εμπιστοσύνη από τις προηγούμενες συνεργασίες μας, οπότε ήταν και τιμή για μένα, το να επιμείνει τόσο. Ελπίζω να τον βγάλω ασπροπρόσωπο και να κατάφερα να υποδυθώ επάξια τον Ντράγκαρ όπως τον φανταστήκαμε. Το αν τα κατάφερα ή όχι, θα το κρίνει ο κόσμος που θα δει την ταινία. Η υποκριτική με ενδιαφέρει σίγουρα αν και μέχρι τώρα δεν το έκανα επαγγελματικά. Το έκανα μόνο και μόνο επειδή αγαπώ τον κινηματογράφο και μπορώ να εκφράζομαι δημιουργικά μέσα από αυτόν!


Τι θα ήθελες να πετύχει η ταινία αυτή;

Εύχομαι αυτή η ταινία να αρέσει στον κόσμο και να γίνει ένα εφαλτήριο για να επενδύσουν οι Έλληνες παραγωγοί σε τέτοιες ταινίες διαφορετικών ειδών, που τόσο λείπουν από τη χώρα μας. Πιστεύω πως το κοινό θέλει το κάτι διαφορετικό και νομίζω πως εμείς καταφέραμε να φτιάξουμε ένα αξιοπρεπές έργο, σε σχέση με τα μηδαμινά μέσα που διαθέταμε. Αν υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη για τους νέους δημιουργούς που θέλουν να ασχοληθούν με τη μυθοπλασία γενικότερα, πιστεύω θα έχουμε στο μέλλον μια πολύ αξιόλογη παραγωγή ταινιών που άνετα θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτές του εξωτερικού. Θα το προσπαθήσουμε η ταινία μας να προβληθεί σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε διάφορα φεστιβάλ του εξωτερικού ώστε να τη δει όσο περισσότερος κόσμος γίνεται. Με λίγη τύχη μπορεί να βρούμε και κανονική διανομή και για πιο mainstream κινηματογράφους. Μέχρι τότε θα το παλεύουμε με Αδάμαστη θέληση!


Υ.Γ.: Μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης, ανακοινώθηκε ότι η προβολή της ταινίας την Κυριακή είναι sold out! Δίνουμε τα συγχαρητήριά μας και ελπίζουμε και σε επόμενες πιθανές προβολές του “Αδάμαστου”!

* σημείωση: διαβάστε επίσης τη συνέντευξη που μας παραχώρησε πριν από λίγο καιρό ο σκηνοθέτης της ταινίας, Θάνος Κερμίτσης.

-------------------------------------


    τα έχεις διαβάσει;

Βιβλία Fantasy

Διαβάσαμε & Κρίνουμε
Fantasy Archive

Μουσική Φαντασίας

Ακούσαμε & Προτείνουμε
Fantasy Archive

Visual Art - Ζωγραφική

Είδαμε & Παρουσιάζουμε
Fantasy Archive

Comics - Graphic Novels

Εικόνες & Κείμενα Φαντασίας
Fantasy Archive

Ταινίες & Σειρές Φαντασίας

Εντυπώσεις και Συναισθήματα
Fantasy Archive

Video Games

Η F Γωνιά των Gamers
Fantasy Archive